Hráškovo citrónové pesto
Potrebujeme:
- 300 g hrášku
- šťava z 1 citróna a troška kôry
- 50 g slnečnicových semiačok
- 100 ml olivový olej
- 3 ks ančovičky
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- korenie
Všetko pomixujeme a môžeme používať na cestoviny ale aj ako nátierku.
Hráškové risotto
Potrebujeme:
- 100 g ryže arborio (guľatozrnná)
- 1 PL olivový olej
- 1 červená cibuľa
- 200 ml bieleho vína
- 500 ml vývar
- 300 g hrášku
- 1 KL kurkuma alebo štipka šafrán
- 50 g masla
- 100 g parmezán
- soľ
- mleté čierne korenie
Cibuľku nakrájame a orestujeme na oleji. Pridáme ryžu, orestujeme a zalejeme vínom. Necháme odpariť. Pridáme vývar a varíme pomaly 15 minút. Na záver pridáme hrášok, časť môžeme rozmixovať na pyré a pridať aby bolo rizoto zelené. Povaríme ešte 3 minúty aby zostal hrášok zelený a odstavíme z ohňa. Na záver pridáme maslo a nastrúhaný parmezán.
Hráškové pyré (príloha k mäsu, rybám, zelenine)
Potrebujeme:
- 400 g hrášku
- 200 g zemiakov
- 50 g masla
- 300 ml rastlinného mlieka alebo smotany
- štipka muškátový oriešok
- šťava z 1/2 citróna
- soľ
- mleté čierne korenie
Zemiaky uvaríme do mäkka. Tesne pred dovarením pridáme hrášok a odstavíme, aby ostal zelený. Scedíme z vody, pridáme maslo, smotanu a koreniny a pomixujeme na hladké pyré, ktoré sa fantasticky hodí k mäsu ale aj syrom či rôznym druhom zeleniny.