Kaše patrili oddávna do slovenskej tradičnej kuchyne. Babičky a prababičky spomínajú ako varili proso, pšenicu, kukuricu či ryžu. Na chvíľu sme na kaše zabudli, ale o to s väčším nadšením tento poklad opäť vítam v našej kultúre a kuchyniach.
Zimné tmavé rána si priam žiadajú teplé voňavé raňajky. Teplá domáca kaša pôsobí blahodárne nielen na našu psychiku, ale aj zažívanie.
Kaša je pre mňa tak variabilné jedlo, že snáď nikdy nemôže byť rovnaká. Obilnín máme desiatky druhov, rovnako ako mliek či doplnkov, ktoré k nej môžeme pridať.
Ponúkam vám teda recept na moju obľúbenú kašu, ktorú si môžete aj vy upraviť podľa svojich predstáv.
Potrebujeme:
- 1 hrnček vločiek podľa svojho výberu alebo mix druhov (ovsené, pohánkové, ryžové, pšenové...)
- 2 hrnčeky mlieka (kravské alebo rastlinné - preferujem mandľové nesladené alebo kokosové)
- štipka soli
- koreniny podľa chuti (na jeseň a je ideálne perníkové korenie, škorica, kardamón, ale neublížite ani pomarančovou kôrou, mätou či vanilkou)
Postup:
Vločky dáme variť do mlieka, pridáme štipku soli a koreniny podľa svojej chuti. Varíme na slabom plameni 10 minút. (Existuje aj metóda "overnight oats", keď sa vločky namočia do uzatvoriteľnej nádoby na noc do mlieka a ráno je kaša pripravená na konzumovanie).
kašu nalejeme na tanier a ozdobíme podľa svojho výberu. Na fotke som si vybrala broskyne, ktoré som ešte trochu opiekla na masle na panvici s hnedým cukrom.
Odporúčam nakrájaný banán, na kocky opečené jablko, hrušku.
Podávame s orieškami, semienkami (tekvicové, ľanové, sezamové, chia, mak...)
Nesmiem zabudnúť na moje obľúbené orieškové maslá.
Na sladenie používam kokosový cukor, javorový sirup alebo med.
Moje obľúbené kombinácie sú:
- višne (čerstvé, kompót alebo varené) s makom
- jablká, škorica, orechy
- mango, kokos
- broskyne, mandle
- banán, kakao, čokoláda