Jar definitívne prišla a ktorá surovina patrí viac k jari ako mrkva. Obyčajná, klasická, lacná, dostupná, všetci ju máme doma. Prečo si z nej nepripraviť trochu iné recepty? Dnes som teda v Teleráne pripravila:
Mrkvové cupcakes
Potrebujeme:
- 2 vajcia
- 1 hrnček hnedého cukru
- 1 lyžička perníkového korenia
- 1 lyžica melasy
- štipka soli
- 200 ml oleja
- 2 hrnčeky najemno nastrúhanej mrkvy
- 2 hrnčeky špaldovej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžička sódy
Vajca s cukrom vyšľaháme do peny, postupne pridáme riedke suroviny a na záver hustejšie. Malo by vzniknúť vláčne cesto, ktoré sa dá použiť aj na mrkvový koláč, muffiny alebo tieto cupcakes. Cesto nalievame do košíčkov a pečieme 15-20 minút na 180 stupňov, kým sa nedvihne.
Na krém/polevu budeme potrebovať:
- 500 g nátierkového masla alebo mascarpone
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 100 g práškového cukru alebo 2 lyžice medu
Všetko vyšľaháme na hustý krém a ozdobným vrecúškom alebo nožom natierame na vychladnuté muffiny. Môžeme ozdobiť mini mrkvičkami, orechmi alebo ovocím.
Mrkvový quiche
Na cesto:
- 150 g celozrnnej špaldovej alebo pšeničnej múky (časť môže byť hladká)
- 125 g studeného masla
- 3-4 lyžice ľadovej vody
- štipka soli a práškového cukru
Na náplň:
- 3 vajcia
- 250 g ricotty
- 200 g nastrúhaného syra (gouda, ementál, niva...)
- 200 ml jogurtu alebo kyslej smotany
- rôzne druhy mrkvy (alebo inej zeleniny)
- bylinky podľa chuti
- Do kuchynského robota nasypeme múku, pridáme soľ a štipku práškového cukru. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Pár pulzmi cesto nahrubo rozmixujeme, potom pridáme studenú vodu a opäť krátko rozmixujeme, len tak, aby sa cesto spojilo do hrubej mrveničky.
- Potom cesto preložíme na pracovnú dosku a sformujeme do gule. Pri krehkom ceste je dôležité, aby sme maslo s múkou nemiesili príliš dlho, ideálne je, ak v ceste zostanú jemné kúsky masla – tie sa potom počas pečenia rozpustia, vytvoria krásne lístkovanie a cesto bude po upečení krehké a nadýchané. Preto nemiesime cesto príliš dlho, úplne postačí, ak bude držať pohromade.
- Cesto zabalíme do fólie alebo ho dáme do misky, zakryjeme a dáme do chladničky odpočinúť. Takto môžete cesto nechať v chladničke aj do druhého dňa.
- Medzitým si pripravíme náplň: V miske zmiešame nastrúhaný syr s jogurtom, ricottou, smotanou a vajíčkami, dochutíme soľou, korením a bylinkami podľa chuti.
- Cesto vyberieme z chladničky a medzi dvoma papiermi na pečenie rozvaľkáme natenko podľa veľkosti a tvaru zapekacej nádoby. Ja som použila okrúhlu koláčovú formu s priemerom cca 28 cm. Opatrne ho do nej preložíme a okraje popritláčame. Prevísajúce kúsky cesta odrežeme nožom a prípadne nimi doplníme chýbajúce okraje cesta.
- Cesto popicháme vidličkou, zaťažíme suchými strukovinami alebo keramickými fazuľami na pečenie a dáme do vyhriatej rúry na 200 °C predpiecť na 10 minút. Potom fazule odstránime aj s papierom a dopečieme ešte 5 minút.
- Do predpečeného korpusu rovnomerne rozprestrieme náplň, na ktorú naukladáme zeleninu (ja som používala mrkvu, ktorú som nastrúhala škrabkou na dlhé tenké pásy). Veľmi sa hodí aj zelená špargľa alebo cherry paradajky.
- Opatrne prenesieme naspäť do rúry, teplotu znížime na 190 °C a pečieme približne 25-30 minút do zlata.
- Tip: Koláč podávame teplý so zeleninovým šalátom. Výborný je aj za studena
Mrkvové koláčiky z lístkového cesta
Budeme potrebovať:
- 1 lístkové cesto
- 50 ml olivového oleja
- 100 g slaniny
- červená cibuľa
- 500 g nátierkového syra (bánovecká) alebo ricotty
- 3 vajcia
- nasekané bylinky (tymián, pažítka, bazalka)
- zelenina (mrkva, paprika...)
Lístkové cesto rozvaľkáme a nakrájame na 12 štvorcov, ktorými vystelieme vymastený plech na muffiny. Okraje môžu pokojne pretŕčať. Zatiaľ si pripravíme plnku. Na olivovom oleji orestujeme slaninu a cibuľu nakrájanú na kocky. Túto zmes zmiešame v miske so syrom, vajíčkami a bylinkami. Zmes by mala byť hustejšia. Nalievame ju do pripravených košíkov z lístkového cesta, na vrch pridáme nakrájanú zeleninu a pečieme 15 minút na 180 stupňov. Podávame vychladnuté so zeleninovým šalátom.