Dnes som bola opäť v Teleráne so zadaním jarné chutné polievky. Pripravila som 3 originálne recepty, ktoré musíte vyskúšať.
- 500 g mrkvy
- 400 ml kokosového mlieka
- 1 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru
- šťava z 1/2 limetky alebo citróna
- vývar alebo voda 500 ml
- 1 šalotka/červená cibuľa
- olivový olej
- soľ
- korenie
- tekvicové semiačka alebo orechy na posypanie
Na olivovom oleji orestujeme najemno nakrájanú šalotku. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, posolíme, pokoreníme, chvíľu restujeme a zalejte vodou alebo vývarom. Varíme 15 minút do mäkka. Pridáme nastrúhaný zázvor, kokosové mlieko a vymixujeme do hladka. Dochutíme šťavou z citróna alebo limetky. Podávame posypané semiačkami alebo s krutónmi.
- 1 karfiol
- 50 ml olivového oleja
- sušený cesnak, údená paprika, tymián
- soľ
- korenie
- 200 ml smotany
- 500 ml vývar alebo voda
- mandle celé alebo lupienky
- hrsť medvedieho cesnaku
- 50 g orechy, mandle alebo slnečnicové semienka
- olivový olej 200 ml
- 50 g parmezán
- 1 pór
- 1 konzerva sterilizovaného cíceru alebo 200 g uvareného cíceru
- 50 g masla
- 200 ml smotany alebo rastlinnej smotany
- 1 cibuľa
- vývar 500 ml
- soľ
- korenie
- petržlenová vňať
- olivový olej
Nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji, pridáme nakrájaný pór a ďalej restujeme. Dochutíme soľou a korením. Pridáme cícer, zalejeme vývarom a varíme 20 minút. Pridáme smotanu a rozmixujeme na hladký krém. Časť cíceru si môžete odobrať alebo použiť zvlášť cícer a pečený cícer. Na plech na pečenie rozprestrite papier, na ktorý vysypte cícer, polejte olivovým olejom, posypte soľou, korením, paprikou a pečte 15 min na 200 stupňov. Takýmto cícerom ozdobte hotovú polievku. Výborne chutí aj s petržlenovým olejom (v olivovom oleji 200 ml rozmixujte hrsť nasekanej petržlenovej vňate a štipku soli).
TIP: Pečený cícer sa dá namiesto orechov použiť na posypanie polievok, do šalátov alebo ako chutný snack na chrumkanie k telke.